Харківська кадетська періодика про єврейські погроми в добу Першої російської революції 1905-1907 рр. - Maliutina, O. K. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
У статті на підставі аналізу матеріалів харківської кадетської періодики та архівних документів висвітлено реакцію прогресивної спільноти на єврейські погроми під час Першої російської революції. Харківська опозиційна преса, що з’явилась одразу після оприлюднення царського Маніфесту 17 жовтня 1905 р., висвітлювала та оцінювала трагічні події 1905 г. Матеріали щодо єврейських погромів достатньо широко представлені в місцевих кадетських виданнях. Це кореспонденції з місць (півдня України), свідчення безпосередніх спостерігачів подій, розслідування парламентської комісії з приводу Білостоцького погрому 1906 р., промови депутатів І Державної думи, інформація про пожертви для підтримки постраждалих. Проаналізовано досвід взаємодії ліберальної преси та місцевої влади, розглянуто спробу громадянської спільноти позиціонувати своє ставлення до урядової політики. Встановлено, що діяльність харківської кадетської газети «Дев’ятий вал», що неупереджено віддзеркалювала страшні події Білостоцького погрому, була заборонена харківським генерал-губернатором. Газета «Утро», виступивши з критикою чорносотенного «Союзу російського народу», обкладена значним грошовим штрафом.