Аспекти модернізації православ’я: розробка інструментарію емпіричного дослідження - Medviedieva, Y. Y. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Статтю присвячено проблемі побудови інструментарію емпіричного дослідження характеристик модернізаційної/контрмодернізаційної свідомості в сфері релігій. Авторка приходить до висновку про наявність у традиційних релігіях контрмодернізаційних ментальних програм, які відповідають за згортання певних різновидів фінансово-економічної та культурно-духовної активності та блокування тих чи інших стратегій цієї активності, які б сприяли розвитку капіталістичних відносин. При цьому  в якості гіпотези, яка знайде високоймовірне підтвердження, авторка розглядає тезу щодо переважно контрмодернізаційної налаштованості православ’я в силу вписаності останнього в культурну систему традиційного суспільства, яка припускає відтворення сталого способу життя та практично мінімізує ризиковані стратегії отримання прибутку та професійного самоутвердження через припущення зниження рівня життя. В розробку системи індикаторів авторкою покладено ідею щодо культурно-інституційної інерційності православ’я та католицизму в Україні щодо модернізації та буржуазних цінностей. В статті наголошено також на тому, що опір протестантській моделі в її економічному, культурному, соціально-політичному та інших аспектах обумовлюється історико-культурними і світоглядними відмінностями двох цивілізацій - православно-традиційної і західної (протестантської, ліберальної). До того ж, на думку авторки, сьогодні унаочнюються негативні тенденції, які є реакцією українського суспільства на ліберально-демократичну соціально-політичну модель, яка є модифікацією протестантської ідеології.