Когнітивний спектр формування соціальної місії реабілітаційного парку - Pozdnyakova-Kirbyateva, E. G. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Стаття являє собою складову науково-дослідної теми в галузі соціології соціальної роботи. Вона присвячена проблемі вибору методології обґрунтування соціальної місії такої новації, як реабілітаційний парк. Застосування елементів когнітивного підходу дозволило автору визначити вплив на її формування таких груп інтересів, як діти з особливими потребами, їх батьки, службовці профільних департаментів місцевої влади, грантодавці, представники територіальної громади, персонал та керівний склад парку. Доведено, що під впливом їх вимог та запитів центральною в соціальній місії реабілітаційного парку виступає ідея системності фізичного, психоемоційного, духовного відновлення, інтелектуального та соціального розвитку дитини. Виходячи з цього, принципи антропоцентризму, гуманізму, біхевіоризму визначені в публікації концептоутворюючими. Така позиція автора обумовила включення до обґрунтування необхідності створення та функціонування такого експериментального для України об’єкта, як реабілітаційний парк науково-практичного доробку соціальних, медичних, педагогічних, архітектурних, психологічних дисциплін та етики.