Політична стабільність в умовах наздоганяючої модернізації: виклики та орієнтири - Mantashyan, M. K. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
У статті встановлюється специфіка викликів політичної стабільності в умовах наздоганяючої модернізації, розкриваються особливості взаємозв’язку процесу демократичних реформ і збереження суспільної моделі. З’ясовується значення соціальної ціни реформ для внутрішньої суспільної підтримки політичної стабільності. Доведено, що політичні перетворення в країнах Центральної та Східної Європи, незважаючи на послідовність і зміну подій у конкретних країнах, зберегли стабільність моделі, характерні для істонівської концепції політичної системи. Встановлено перелік чинників, які можуть вплинути на успіх або неуспіх політичної стабільності в умовах модернізації. З’ясовано напрямки переосмислення парадигми функціонування органів публічного управління та представництва на локальному рівні. Визначені параметри якості демократичних перетворень, їх глибину і укоріненість у суспільстві. Визначаються компенсаторні механізми порушення політичної стабільності в умовах модернізації, що наздоганяє. Охарактеризована залежність політичної стабільності в умовах наздоганяючої модернізації від етапу перетворень, від завершеності реформ, від політичної волі учасників політичного процесу. З’ясовано роль соціокультурної матриці для реформованих інститутів і напрямків перетворення країни в цілому.