Відродження і збереження історичної пам’яті : загальнонаціональний та регіональний аспекти - Svitlenko, S. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
У статті розкрито актуальність проблем відродження і збереження історичної пам’яті в загальнонаціональному та регіональному контекстах на різних етапах минувшини та сьогодення. Показано, що історична пам’ять нашого регіону, як і більшості інших регіонів країни, відбила п’ять основних періодів, зокрема давньоруський, козацький, імперський, радянський, сучасний український.  Наголошено, що неоднорідність історичної пам’яті зумовлена досить суттєвими відмінностями індивідуальних і колективних носіїв, зважаючи на те, що мешканці краю являли собою територіальну спільноту, в якій були помітні особливості: соціальні, етнонаціональні, суспільно-політичні, релігійно-конфесійні, мовно-культурні, професійні, вікові, статеві тощо. Акцентовано й на тих ключових особливостях, які зумовили досить стійкі прикмети історичної пам’яті, притаманні нашому регіону в різні історичні періоди. Визначено   значимість відродження і збереження  історичної пам’яті  у становленні  модерної національної ідентичності, сучасної історичної свідомості та мислення.