Політика в уявленнях росіян: досвід соціологічного дослідження - Trofimov, E. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Стаття присвячена аналізу уявлень росіян на політику. Відзначається, що російські громадяни-піддані є політично пасивною етнонаціональною групою і de facto не ввійшли в процеси прийняття політичних рішень. Політику росіяни сприймають як діяльність «держави» з управління соціумом, а прагнення брати участь у політичному житті зводять до отримання інформації про діяльність «держави». Слабкий інтерес до політики в масовій свідомості росіян, дистанціювання населення від усього політично організованого пов’язано з традиційною розбіжністю інтересів «держави» і соціуму, розглядом stato або в проекції божественного походження, бо ототожнення з населенням. Встановлено, що інтерес до політики росіяни проявляють в періоди: а) активації державою державного дискурсу; б) появи стійкого переконання в розбіжності інтересів держави від інтересів населення; в) «виборів». Виявлено основні чинники, що впливають на інтерес росіян до політики. Мета дослідження полягає у виявленні особливостей уявлень росіян на політику. Гіпотеза дослідження: в російському соціумі домінує принципова дистанційованість населення від політики, що визначено персоналістським характером Російської «держави» і феноменом «Руської влади», в якому суверен сакралізований і розглядається в якості представника всього населення, що здійснює діяльність від його імені. У дослідженні використовувалися діалектичний, соціологічний, порівняльний, логічний методи дослідження. Гіпотеза підтверджена.