До питання про роль стереотипів споживання у формуванні здоров’язбережуваної поведінки особистості - Dobryden, O. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Доводиться, що стереотипи споживання відіграють важливу роль у процесі формування індивідуального знання про користь і небезпеки для здоров’я від споживання комплексу товарів і послуг, серед яких, зокрема: продовольчі товари, одяг і взуттєві вироби, гігієнічні засоби, господарські товари, електронна та побутова техніка, медико-профілактичні препарати і послуги, wellness-технології тощо. Головною властивістю впливу стереотипів споживання на індивідуальне знання щодо здоров’язбереження є використання соціальним суб’єктом шаблонних суджень, що не опираються на власний соціальний досвід. Натомість такі судження виходять з матриці стандартизованих колективних образів, які засвоюються особистістю у соціальних практиках споживання. З’ясовується, що на рівні побутової культури стереотипи споживання, зазвичай, сприяють появі неповного знання, що обертаються навколо лише деяких якостей товару або послуг і не дають можливості об’єктивного бачення останніх. Таким чином, з одного боку, відбувається збереження пізнавальних зусиль індивіду, і це є позитивним чинником, бо неможливо пізнати всі речі та явища світу творчо і самостійно, особливо в умовах сучасної інформаційної перенасиченості. З іншого боку, некритичне ставлення до стереотипів споживання, які застаріли і не відповідають дійсному стану речей і явищ, обов’язково призведе до неадекватної здоров’язбережуваної поведінки з непередбачуваними для здоров’я наслідками.