Ставропігійський інститут і общество Св. Василія Великого: історія заснування, діяльності, взаємин - Svitlyk, N. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Дана стаття присвячена проблемі регіональних культурних взаємин між окремими особистостями та інституціями, а саме – Ставропігійським інститутом у Львові та Обществом святого Василія Великого в Ужгороді. Обидві інституції в другій половині ХІХ століття були осередками культурного та, в певній мірі, соціально-політичного життя двох західних українських регіонів. У нарисі охарактеризовано історію заснування та діяльності цих організацій, оцінено їх вплив на суспільно-політичне та культурне життя українського населення Австро-Угорської імперії. Автором досліджено характер та суть діяльності цих організацій, їх фінансове та матеріальне  становище, культурний рівень. Звернуто увагу на ставлення влади до роботи товариств та його членів особисто. Опрацьовано матеріал присвячений мадяризаційним заходам на Закарпатті, становища освіти та науки в краї.  У статті вводяться в науковий обіг нові архівні матеріали, що стосуються проблеми культурної співпраці обабіч Карпат в умовах асиміляторської політики Австро-Угорської імперії. Досліджено епістолярне спілкування, особисті та інституційні взаємини. В першу чергу мова йде про укладений договір між Ставропігією і Обществом св. Василія Великого, присвячений організації процесу продажу церковної і світської літератури. Аналізується також епістолярне спілкування між керівництвами товариств.