Система маркування екранного насильства: проблеми і перспективи - Plyusnin, E. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Автором проведена робота з вивчення різних теоретичних підходів до дослідження екранної жорстокості (експеримент А. Бандури, дослідження фонду теоретичної і експериментальної науки ім. Т. Пейна про вплив насильства на поведінку підлітків, теорія культивації Дж. Гербнера, гіпотеза катарсису Д. Заллмана і Р . Гібсона). У статті визначено основні дефініції та позначені відмінні риси системи рейтингів від системи піктограм. Розглянуто основні моделі класифікацій, а також проаналізовано український підхід контролю над інформаційним простором. Існуюча система рейтингів акцентує увагу на вікові обмеження і не враховує смислові характеристики, які ефективно використовуються в системах країн Заходу. На основі проведеного якісного контент-аналізу аудіовізуальних документів розроблена система візуального маркування насильства в медіа контенті. Вона включає три основних види екранної жорстокості (фізичний, сексуальний, символічний), кожен з яких має позначення у вигляді піктограми і розділяється на чотири рівні (без насильства, низький, середній і високий рівні насильства). Кожному рівню відповідає певна кольорова піктограма. У цій статті описується кожен з видів і рівнів насильства, а також наведені приклади з кінематографа. Крім цього, проаналізовано чинники, при яких дана система може успішно функціонувати (батьки, діти, мовники).