Амбівалентні характеристики геніальності в філософському осмисленні - Karanfilova, O. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Категорія «геніальності» розглянута в статті як ключова для розуміння динаміки соціально-історичних процесів і перспектив розвитку особистості, осмислення специфіки інноваційної діяльності людини, що не вписується в традиційні норми і стандарти поведінки. Охарактеризовані амбівалентні характеристики творчої особистості. Амбівалентні прояви творчої особистості досліджені в статті як ключові не тільки для розуміння динаміки соціально-історичних процесів і перспектив розвитку особистості, а й для осмислення специфіки інноваційної діяльності людини, що не вписується в традиційні норми і стандарти поведінки. Встановлено, що амбівалентні прояви творчості полягають в наявності в ньому елемента деструкції, необхідного для руйнування застарілих консервативних явищ і затвердження нового, прогресивного, які суттєво розширюють існуючі межі реальності. З’ясовано, що цей процес діалектичний за своєю суттю, тому його наслідки можуть призвести до негативних соціальних проявів.