Теоретичні та методологічні аспекти виведення першої м’ясної породи в УРСР - Shulha, V. P. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Автором поставлено мету – висвітлити внесок доктора сільськогосподарських наук, професора М. А. Кравченка (1908–1986) у становлення і розвиток галузі спеціалізованого м’ясного скотарства в УРСР в 50–80-ті роки ХХ ст. Узагальнено розроблену ним програму та методику виведення чернігівського і придніпровського внутрішньопородних типів, а також української м’ясної породи. Встановлено, що окремі положення методики покладено в основу створення інших порід і типів м’ясної худоби, які за генетичним потенціалом продуктивності відповідають рівню європейських стандартів, а за своїми біологічними характеристиками – вимогам регіонального розведення в умовах України. Показано, що проблема становлення і розвитку галузі вітчизняного м’ясного скотарства знаходилася в центрі уваги учнів і послідовників М. А. Кравченка. Охарактеризовано сучасну критичну ситуацію, що склалася з генофондом м’ясних порід в Україні, способи оптимізації їх чисельності та продуктивності за умов чистопородного розведення і міжпородного схрещування. Доведено, що наукові розробки вченого не втратили своєї актуальності і значущості на сучасному етапі розвитку галузі.