Науковий спадок академіка Вуан Федора Шміта – джерела для вивчення музейної соціології в Україні (1990-2000-і рр.) - Kutsaeva, T. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Стаття присвячена дослідженню витоків актуального напрямку сучасної музейної діяльності в Україні – музейній соціології, що з поч. 1990-х рр. відображено у значному масиві публікацій із різних аспектів вивчення потреб, мотивацій, очікувань, типів поведінки, соціально-демографічного портрета та соціальних категорій аудиторії музеїв. За корпусом історіографії здійснено ретроспективний огляд здобутків музейної соціології й визначено певну періодизацію розвитку цього актуального напрямку музейної діяльності з поч. 1990-х рр. Відстежено приклади вивчення аудиторії українських музеїв і в інші історичні періоди (XVIII–ХХ ст.), узагальнено, що увага музейника до відвідувача має рамки, які виходять за 1990-ті рр. Задля розв’язання завдання статті проаналізовано наукову спадщину академіка ВУАН Шміта Ф. І. (1877–1937) та історіографію про нього, розпочато аналіз наукових праць ученого та окреслення кроків його практичної діяльності, які можна розглядати як певні підвалини української музейної соціології.