Медицина давньоруських монастирів з точки зору сучасної лікувальної практики - Melnychuk, I. A.; Melnychuk, A. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Дається спроба на основі давньоруських літописних та літературних джерел провести аналіз досягнень монастирської медицини Княжої доби. Наводиться фактичний матеріал щодо існування на Русі доволі розгалуженої для свого часу мережі лікувальних установ, створених спільними зусиллями церковної та світської влади. Подається порівняльний аналіз доступності та ефективності лікувальної практики руського знахаря, світського медика та монастирського лічця. Із використанням джерел давньоруського періоду проводиться думка про фахову спеціалізацію монастирських лічців, їх високу для свого часу кваліфікацію. Робиться висновок про ефективність монастирської медицини з точки зору сучасної лікувальної практики.