У контексті розсекречених тез 2008 року: ще один погляд на сучасні польсько-українські відносини - Mieliekiestsev, K. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Ця стаття демонструє зміни у відносинах між Україною і Республікою Польща в останні роки президентства Вік- тора Ющенка в Україні. Аналіз викликано випуском раніше класифікованого документа 2008-го року, відомого як «Тези про політику Польщі щодо Росії і України», який свідчив про необхідність Польщі змінити свою зовнішню політику на користь Росії замість України. З огляду на представлені джерела та літературу стаття ілюструє як прийняття Польщі до складу ЄС та Шенгенської зони наклало певні складнощі на двосторонню співпрацю, разом з таємною зміною пріоритетів зовнішньої політики у Польщі; водночас змушуючи Україну, яка продовжувала бачити Польщу в якості свого головного партнера щодо проєвропейської стратегії зовнішньої політики, діяти проти своїх власних геополітичних інтересів. У той же час деякі зміни в українському та польському політикумі з 2005 по 2010 рік також вплинули на хід польсько-українських відносин, зробивши попередній «союз двох президентів» неможливим.