Філософські погляди В. С. Соловйова та М. О. Бердяєва щодо проблеми «дух» - Astakhova, T. G. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Серед різноманітних філософських проблем наявні такі теми, які, з одного боку, є «наскрізними» для всієї історії філософської думки, а з іншого − тісно пов’язані з сутністю метафізики як певної організації мислення. З’ясовано, що це проблеми, крізь осмислення яких людський розум відповідним чином конституюється й набуває метафізичної визначеності. Проблема «дух» є однією з таких, які становили інтерес й для В. С. Соловйова та М.О. Бердяєва. Встановлено, що зазначена проблема була базовою в їх творчості, а способи її розв’язання мають важливе значення для сучасного розвитку філософської думки. Оцінено, що у пошуках переходу від раціоналістичних форм гуманізму до духовного досвіду християнства мислителі цієї традиції В.С. Соловйов та М.О. Бердяєв відтворювали підходи гностичної думки та споріднені з нею форми духовного досвіду. Виявлено, що найсильнішою стороною філософії В.С. Соловйова та М.О. Бердяєва є те, що вони наполягають на самостійній, специфічній у порівнянні з природою реальності духу. Пізнати цю реальність можна не інакше, як у процесі реалізації, тобто переживання кожним індивідом його духовного досвіду. Тим критикам, які сказали б, що при цьому духовний досвід фактично взятий у якомусь вищому значенні, у сенсі найвищої напруги, «горіння духу», М.О. Бердяєв зазначає, що головне те, що духовний досвід є, що він є реальність; «палість» або відсутність духовного життя в жодному разі не впливають на доказ його реальності.