Розвиток громад у контексті децентралізації влади в Україні - Berezinskiy, V. P. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Визначено можливості розвитку громад у ході запровадження реформи децентралізації влади в Україні. З’ясовано, що проблема децентралізації влади в Україні має конституційно-правове підґрунтя, оскільки в Основному Законі зазначається, що система влади ґрунтується на поєднанні централізації і децентралізації. Тобто вимога децентралізації влади є конституційно обґрунтованою. Розкрито, що в Україні поглиблення децентралізації спрямовано на посилення ролі місцевого самоврядування, наділення представницьких органів територіальних громад більшим обсягом повноважень щодо управління місцевими справами, позбавлення місцевих органів державної влади повноважень щодо підготовки та виконання бюджетів регіонів, що має на меті передачу значних повноважень і фінансових ресурсів від органів державної влади до органів місцевого самоврядування. Доведено, що децентралізація сприяє демократизації місцевого самоврядування і розвитку територіальної громади, оскільки кінцевими цілями реформи децентралізації влади визначається створення та підтримка належного життєвого середовища для громадян, задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєзабезпечення на відповідній території. У цьому напрямку було ухвалено низку законодавчих актів («Про добровільне об’єднання територіальних громад», «Про співробітництво територіальних громад») щодо укрупнення громад, надання їм більшої фінансової автономії, передачі на місцевий рівень функцій реєстрації та надання дозволу на певні види діяльності, утвердження принципу гласності при ухваленні рішень органів місцевого самоврядування.