Установи для іноземних військовополонених та інтернованих в Дніпропетровській області в 1944 - 1951 рр.: чисельність і дислокація - Motrevich, V. P. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
В останні два десятиліття проблеми знаходження іноземних військовополонених та інтернованих громадян у таборах системи ГУПВИ НКВС (МВС) СРСР присвячено безліч робіт вітчизняних і зарубіжних авторів. Значна кількість військовополонених та інтернованих перебували в таборах ГУПВИ НКВС (МВС) СРСР і були в окремих робочих батальйонах на території УРСР. В даний час ця проблема досить глибоко досліджена, однак в опублікованих роботах наводиться далеко неповний перелік існуючих у ті роки в Україні таборів і табірних відділень ГУПВИ НКВС СРСР, а також окремих робочих батальйонів. У даній роботі представлені результати дослідження чисельності і розміщення закладів для утримання військовополонених та інтернованих на території Дніпропетровської області у 1944-1951 рр.