Неформальна освіта дорослих та музейна андрагогіка в контексті історії сучасної музейної справи в Україні (огляд історіографії) - Kutsaeva, T. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Поставлено за мету проаналізувати опубліковані науково-теоретичні та науково-популярні публікації, а також оприлюднені результати практичних напрацювань музеїв України за 1990-2010-ті рр., що у своїй сукупності можна характеризувати як музейну андрагогіку або неформальну освіту дорослих музейними засобами. Початково з’ясовано, що незважаючи на зростання інтересу до названих видів музейної діяльності, наявний корпус досліджень не систематизований. Визначено, що, хоча неможливо виокремити музейну андрагогіку у певну сферу знань, її становлення в Україні є актуальним на шляху до європейської інтеграції. З’ясовано, що стислі огляди історіографії з проблеми присутні здебільшого в преамбулах статей із музеєзнавства, педагогіки, історії музейної справи. Вони часто стосуються теми опосередковано. Спроби цілеспрямовано вивчати тему нині поодинокі, хоча мають метою узагальнення наявного в Україні досвіду. Узагальнено, що можна провести періодизацію, визначити причини виникнення інтересу музейної спільноти до освіти дорослих, охарактеризувати віхи її становлення у 1990-2010-х рр. та перспективи. Означено підґрунтя для дослідження історії становлення неформальної освіти в українськи музеях.