Механізм гуманізації глобалістичної свідомості людства - Kolisnichenko, R. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Здійснено аналіз сучасних особливостей впливу засобів масової інформації, індустрії культури, органів державної влади, навчальних закладів, політичних партій, профспілкових та релігійних організацій на формування глобалістичної свідомості населення світу. Виділено та проаналізовано соціалізаційно-нейтральний, соціалізаційно-традиційний та гуманістичний типи глобалістичної свідомості. Встановлено, що соціалізаційно-нейтральна глобалістична свідомість характеризується байдужим ставленням до стратегії діяльності інститутів глобалістичної соціалізації, чим нівелюється суспільний вплив на становлення ефективного механізму формування глобалістичної свідомості людства, значно знижуються шанси на гуманне подолання сучасних глобальних викликів. Ознаками соціалізаційно-традиційного типу глобалістичної свідомості є підтримка продовження домінування у світовому інформаційному просторі інформаційних ресурсів розвинених країн, традиційної діяльності ЗМІ та інших інститутів глобалістичної соціалізації, існуючих обсягів глобального фінансового забезпечення глобальної інформаційно-освітянської діяльності. Гуманістичний тип глобалістичної свідомості передбачає вдосконалення діяльності інститутів глобалістичної соціалізації до рівня, необхідного для ефективного формування гуманізаційної глобалістичної свідомості населення. Доведено гостру потребу глобального перегляду стратегічних підходів до якісного розвитку інститутів глобалістичної соціалізації в світі задля створення ефективного механізму гуманізації глобалістичної свідомості людства.