Практики дозвілля сучасної студентської молоді - Guzman, O. A.; Liashenko, N. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Стаття присвячена аналізу місця дозвілля в формуванні особистості молодої людини, особливості студентства як соціальної групи та характерні риси практик дозвілля студентської молоді. Обгрунтовано, що для зручності опису структури дозвілля доцільно використовувати поняття «практик досуга». Назване поняття визначає добровільні форми діяльності вільного часу, в ході яких формується та розвивається особистість. Раціональні практики дозвілля сприяють саморозкриттю та саморозвитку завдяки вільно обраним діям; формують та трансформують ціннісні орієнтації, соціально значущі потреби особистості та норми поведінки в суспільстві. Виявлено структуру дозвілля студентської молоді м. Харкова за результатами анкетного опитування. Найбільш розповсюдженими практиками дозвілля виявились ті, що пов’язані з використанням мережі Інтернет: пошук різноманітної інформації, перегляд фільмів online, спілкування в соціальних мережах. З’ясовано, що в цілому структура дозвілля студентської молоді протягом останніх п’ятнадцяти років не зазнала суттєвих змін, хоча за останні два роки студенти вищих навчальних закладів, на жаль, менше займаються музикою і спортом у рамках відповідних шкіл, гуртків і секцій. Менше відвідують галереї та виставки, менше читають книги, що пов’язано зі зниженням рівня життя і загального культурного рівня.