Релігія в повсякденному житті населення Чернігівщини в 1941-1943 рр. - Shapovalenko, Y. Y. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
На основі спогадів очевидців, архівних джерел та монографій досліджується становище православної церкви на Чернігівщині та її вплив на селянство Чернігівщини в розрізі німецької окупаційної політики в 1941-1943 роках. Представлені матеріали висвітлюють кількість відбудованих церков по трьох найбільших містах та інших менших населених пунктах області. Відзначаються проблеми з відновлення культових споруд по селах області та як це питання вирішувалось на місцях. Характеризується ставлення німецької адміністрації до православної релігії як засобу маніпуляції місцевим населенням в розрізі боротьби з партизанами та покірного ставлення до окупаційної влади. Визначаються обмеження для місцевого населення стосовно того, які релігійні свята, коли можна було відзначати, та яке покарання чекало на порушників. Надається інформація про самих священнослужителів, хто йшов служити, які виникали складнощі з забезпеченням богослужінь та за рахунок яких прибутків вони могли жити. Значну увагу приділено звичайному населенню та їх бажанню через церкву знайти порятунок від тієї небезпеки, яку несла їм війна.