Вивчення самоврядування маріупольської грецької громади (остання чверть XVIIІ - кінець ХІХ ст.) сучасною українською історичною наукою - Podgayko, M. K. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У представленій статті автором аналізуються наукові дослідження, присвячені темі грецького самоврядування Маріупольської грецької громади останньої чверті XVIIІ - кінця ХІХ ст., яка входила до складу Російської імперії. Греки Північного Приазов’я за своїми етнічними та соціальними ознаками відрізнялися від інших грецьких спільнот України. Специфічним був і сам процес утворення грецького осередку у Північному Приазов’ї. Він виник в результаті переселення сюди греків-християн з Криму наприкінці XVIII ст. відповідно до Жалуваної грамоти імператриці Катерини ІІ від 21 травня 1779 р. Особливе місце у вимогах греків-християн займав пункт про створення власного органу самоврядування – Маріупольського грецького суду, навколо якого і гуртувалося життя громади. Саме тому історія вивчення діяльності даного органу є важливою складовою у розумінні розвитку Маріупольської грецької спільноти в цілому. Сучасна українська історична наука активно розпочала вивчення даної теми з 90-х рр. ХХ ст. і наукові студії тривають до сьогодення. Весь історіографічний доробок з даної проблематики можна поділити на дві групи: перша – це узагальнюючі праці дослідників, в яких мова йде про греків України і лише побіжно згадується про Маріупольський грецький суд. Друга група включає праці, орієнтовані безпосередньо на аналіз діяльності даного органу самоврядування, його функції, діловодство, систему судочинства, правову юрисдикцію та місце, яке він займає в системі російського законодавства.