Світовий досвід діяльності організацій громадського мовлення як чинник конструювання міжнародного інформаційного простору - Mikheychenko, M. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У представленій статті автором аналізуються особливості заснування та функціонування організацій громадського мовлення розвинених країн світу, що виступають засобами конструювання міжнародного інформаційного простору. Висвітлення та аналіз передового досвіду діяльності організацій громадського мовлення в країнах світу, зокрема Великобританії, Франції, США, Німеччини є актуальним і для України, оскільки останні двадцять років тут триває полеміка щодо необхідності заснування та особливостей функціонування організацій громадського мовлення та їх визначної ролі як у національному інформаційному просторі, так і міжнародному. За останні роки ландшафт громадських радіо-і телемовлення зазнав значних змін. У багатьох країнах діють змішані моделі мовлення (державні канали функціонують поряд з повністю комерційними організаціями). В даний час організації громадського мовлення знаходяться в принципово новому інформаційному середовищі, існують численні виклики функціонуванню радіо і телебаченню як публічних служб. Принципи універсальності, різноманітності та незалежності залишаються сьогодні основними в концепції громадського мовлення розвинених країн світу. У статті доводиться теза про те, що громадське мовлення для більшості країн Європи та світу є важливим інститутом, який сприяє не тільки забезпеченню інтересів суспільства, а й демократичному розвитку держави, відтворенню міжнародного інформаційного простору. Методами статті є компаративний аналіз, а також метод ретроспективного аналізу, які дозволили встановити істотні риси існування організацій громадського мовлення як невід’ємної складової міжнародного інформаційного простору.