Роль національних меншин в євроінтеграційному процесі України - Lutsyshyn, H. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті розглянуто роль національних меншин в євроінтеграційному процесі України. Сучасні інтеграційні процеси на території Європи сприяють зростанню ролі національних меншин. Оскільки Україна вибирає курс на інтеграцію в європейський простір, це зумовлює необхідність розвитку державної політики відповідно до європейських стандартів, що сприяє рівності політичних, економічних та соціальних прав усіх етнічних груп держави. Обґрунтовано, що наявність національних меншин часто виступає стимулюючим фактором для розвитку міждержавних відносин, у більшості випадків інтерес до життя національних меншин сприяє досягненню взаєморозуміння та налагодженню дружніх міждержавних відносин. Доведено, що національні меншини, історичною батьківщиною яких є країни Європи, відіграють важливу роль у розвитку європейських інтеграційних процесів в Україні, вони мають значний вплив на розвиток зовнішньополітичної діяльності держави, часто виступають одним із ключових чинників при веденні міждержавної співпраці. На активність національних меншин на зовнішньополітичному рівні впливають такі фактори як територіальна наближеність національної меншини до своєї етнічної батьківщини, історичні зв’язки, активна прикордонна співпраця, створення міжнаціональних інституцій, зокрема міжпарламентських груп та міжурядових комісій, активний інформаційний обмін. За останні роки в Україні національні товариства помітно активізували свою діяльність на міжнародному рівні, зокрема зросла їх участь у роботі міжнародних організацій, спільних міжпарламентських комісіях.