Побутовий аспект повсякденного життя сільської трудящої молоді: зміни 1990-2000-х років - Usenko, N. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті на основі архівних, статистичних матеріалів, аналітичних напрацювань розглянуто проблеми задоволення соціально-побутових проблем сільської трудящої молоді. Наукова література, яка включає проблеми сільської молоді, лише почасти розглядає особливості повсякденного життя сільської молоді, а також вплив на її соціальне благопочуття низки побутових чинників. Важливість окресленої проблеми зумовлюється, перш за все, необхідністю мати чітке уявлення про соціально-економічні реалії українського села протягом 1990-2000-х років. З’ясовано, що в Україні розвиток спектра соціальної орієнтації трудящої молоді села стримувався глибинними трансформаціями соціально-побутової інфраструктури. Погіршення матеріального добробуту молоді було пов’язане з погіршенням економічного потенціалу сіл. З’ясовано, що в економічно благополучних селах умови життя молоді наближалися до міських. Враховувався фактор наступності та перспективності у розвитку повсякденного життя сільської трудящої молоді. Значна увага приділена з’ясуванню причин занепаду соціально-побутової сфери. Вперше в історіографії на основі специфічного методологічного інструментарію проаналізована відповідність життєвих умов на селі – стратегічним цілям соціально-економічного відродження українського села. Особлива увага приділена з’ясуванню умов оздоровлення засобами наявної на селі фізкультурно-спортивної бази. Підкреслено, що в Україні сільська працююча молодь зазнавала певного побутового дискомфорту внаслідок погіршення роботи побутових підприємств: закладів побуту, торгівельного обслуговування. Значне місце в статті знайшли сюжети присвячені показу участі молоді у розвитку приватних закладів побутового і транспортного обслуговування. Також показано зміни в житловому будівництві, засобах задоволення духовних потреб.