Роль зв’язків з етнічною батьківщиною та міжкультурного діалогу у відродженні та розвитку культур етноменшин: зміни 1990 – 2000-х років - Pekarchuk, V. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті на основі архівних, статистичних матеріалів, аналітичних напрацювань попередників розглянуто роль зв’язків з етнічною батьківщиною та міжкультурного діалогу у процесі відродження та розвитку культур етноменшин і на цій основі активізації етнічної ідентифікації, забезпечення гармонізації міжетнічних стосунків. Наукова література, яка включає проблеми культурної спадщини українського народу, лише почасти розглядає проблему зовнішньополітичних чинників відродження та розвитку культури етноменшин. Важливість окресленої проблеми зумовлюється, перш за все, необхідністю мати чітке уявлення про механізм розв’язання незалежною державою проблеми міжетнічних відносин. З’ясовано, що в Україні склалася розгалужена система засобів сприяння розвитку двостороннього співробітництва у плані раціонального використання спільної культурної спадщини. Враховувався фактор наступності та перспективності у справі розвитку зв’язків етнічних груп України з етнічними батьківщинами. Значна увага приділена з’ясуванню причин ускладнення налагодження міжкультурного діалогу. Вперше в історіографії на основі специфічного методологічного інструментарію проаналізовано відповідність зовнішньополітичних чинників – стратегічним цілям – визнання поліетнічного характеру українського суспільства, розбудови соціокультурного середовища і духовному розвитку етносів. Особлива увага приділена з’ясуванню участі у нагородженні зв’язків з етнічною Батьківщиною та міжкультурного діалогу органів державної влади і управління України, національно – культурних товариств. Підкреслено, що в Україні міжкультурний діалог виконував роль парадигми соціокультурного процесу. Значне місце в статті знайшли сюжети присвячені з’ясуванню діяльності національно – культурних товариств по розширенню зв’язків етносів з далекими батьківщинами, а також чинників, які сприяли забезпеченню балансу їх національно – культурних інтересів. Також показано місце у розвитку культурних зв’язків етносів з етнічною батьківщиною двосторонніх міждержавних угод, договорів, державної етнокультурної політики, форм співпраці України з різного роду міжнародних організацій.