Фахівці із соціальної роботи як ключові суб’єкти сфери соціальної роботи - Oresheta, Y. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У представленій статті автором аналізується соціальна робота як вид професійної діяльності та здійснюється соціологічний аналіз фахівців із соціальної роботи як ключових суб’єктів у сфері соціальної роботи. Оскільки соціальна робота є важливим напрямком діяльності в будь-якій державі, її методологічні основи, ключові завдання та головні принципи хоча і є дещо схожими, однак різняться залежно від правових, організаційних, фінансових можливостей держави та потреб клієнтів. Фахівці із соціальної роботи забезпечують здійснення соціальної роботи на загальнодержавному, регіональному та локальному рівнях на підприємствах, в установах, організаціях різної форми власності. Професійна діяльність фахівців соціальної роботи в Україні повинна відповідати основним вимогам і завданнями, що встановлені Наказом Міністерства соціальної політики України від 25.05.2012 року «Про затвердження нової версії кваліфікаційного опису професій «Спеціаліст із соціальної роботи». В статті також аналізується коротка історія та особливості соціальної роботи як виду професійної діяльності в Україні, конкретизуються професійні вимоги до фахівців із соціальної роботи, їх завдання, ролі та функції. Встановлено, що необхідною умовою для оволодіння даною професією є соціальна спрямованість особистості, наявність відповідних соціальних якостей: гуманізму, доброзичливості, справедливості, відповідальності, терпеливості. Успішність функціонування соціальної роботи залежить від наявності кваліфікованих кадрів відповідного рівня. Вагоме значення для успішної професіоналізації має спрямованість фахівця із соціальної роботи, що включає систему цінностей та мотивацію його до діяльності. Для соціального працівника-професіонала важливе місце займає усвідомлення себе суб’єктом професійної діяльності, тобто професійна ідентичність.