Місцеве самоврядування як структурний елемент системи влади сучасних країн Європи - Maslov, Y. K. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Стаття присвячена дослідженню теоретичних основ функціонування інституту місцевого самоврядування в системі влади сучасних держав. Зазначається, що можливість появи такого місцевого самоврядування як політичного інституту можливо лише за умов демократичного правління в державі. Розглядати місцеве самоврядування як інститут публічної влади дозволяє його визначення як права та спроможності територіальної громади здійснювати управління справами в межах своєї території на власний розсуд, Водночас місцеве самоврядування можна розглядати і як інститут громадянського суспільства, оскільки за своєю природою воно є формою добровільної самоорганізації мешканців територіальної громади навколо спільних питань життєдіяльності громади. Така подвійна природа інституту місцевого самоврядування забезпечує йому особливу роль та місце в системах влади сучасних держав, що проявляється у здатності останнього бути найближчим до людини рівнем влади, створеним самою спільнотою людей для управління справами від їх імені. Кожна країна світу обирає власну модель влади в державі, вибудовуючи притаманні тільки даній країні світу структурні зв’язки між елементами системи. Європейська хартія місцевого самоврядування пропонує користуватися принципом субсидіарності при побудові відносин між органами державної влади та місцевого самоврядування в країнах, які ратифікували її положення.