Формування транснаціональної еліти як чинник сучасних глобалізаційних процесів - Artemenko, M. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Статтю присвячено особливостям формування транснаціональної еліти, її впливу на сучасні політичні та економічні процеси в світі, проблемам її існування та зв’язку з українською національною елітою. Поява транснаціональної еліти обумовлена самою логікою глобалізації – перетворенням світу в певну соціальну цілісність. У цьому контексті має місце втрата сучасними національними елітами повноти легітимності і поява нового транснаціонального суб’єкта історії, що поширює свою владу на весь світовий простір і створює новий формат влади. Автор надає власне визначення даного феномена і пропонує розглядати транснаціональну еліту як об’єднання найбільш впливових представників певних 3 класів. У статті визначені детермінанти формування транснаціональної еліти, а також розглянуті основні платформи її взаємодії (Всесвітній економічний форум, Більдерберзька група, Азійський форум, т. і.). Особлива увага приділяється аналізу зв’язку транснаціональної еліти з українською національною елітою, що безпосередньо пов’язано з перспективами політичного розвитку України, вимушеної адаптуватися до викликів глобалізації і шукати відповіді на них. В цьому контексті автор наголошує на важливості Ялтинської європейської стратегії, яка є майданчиком конвергенції української еліти з загальносвітовою елітою. У статті також розглянута програма «просування демократії», як приклад свідомої реалізації транснаціональною елітою різноманітних політичних та економічних проектів по всьому світу.