Громадянське суспільство як засіб гармонізації відносин між державою і громадянами - Babarykina, N. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Розглянуто теоретичні аспекти оптимізації взаємодії держави та громадян. Досліджуються проблеми соціального розвитку. Тривале накопичення теоретичного та практичного досвіду трансформаційних перетворень зумовило еволюцію поглядів на сутність соціального розвитку, захисні функції держави, принципи і методи формування та реалізації її соціальної політики. Становлення та розвиток громадянського суспільства у західній цивілізації є невід’ємною складовою забезпечення добробуту людини і високого стандарту життя. Громадянське суспільство являє собою систему забезпечення життєдіяльності соціальної, соціокультурної і духовної сфер, їх відтворення і передачі від покоління до покоління. Громадянське суспільство реалізує основний принцип демократії – держава і суспільство виступають як співтовариство зрілих громадян, які самі спільно визначають свою долю. Сучасне українське суспільство наразі постало перед цивілізаційним вибором та переживає історичний перелом, сутність якого полягає в переході від одного якісного стану до іншого. Сьогодні українське суспільство проходить соціокультурні трансформації, що пов’язано з процесами становлення постіндустріального суспільства. Ефективний розвиток сучасного українського суспільства залежить від унеможливлення антагонізму у відносинах громадянського суспільства і держави. Демократія дозволяє більшості впливати на політику та безперешкодно здійснювати представництво суспільних інтересів.