Інноваційний характер маркетингової парадигми управління освітою - Sytnychenko, E. G. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Найбільш загальною методологічною основою формування маркетингової парадигми державного управління освітою є віднесення маркетингу до загальносоціальних форм управлінської діяльності. Безпосередньою методологічною основою формування вказаної парадигми став синтез маркетингової та менеджментної концепцій управлінської діяльності. Освітній маркетинг представляє собою когнітивно-ціннісну основу переорієнтації всіх форм регулювання на задоволення соціальних та індивідуальних освітніх потреб. В цьому розумінні маркетингове управління є новою формою регулювання галузі у всіх його проявах, що надає йому цілісності в ринкових умовах соціального розвитку. Маркетинг забезпечує інтеграцію всіх інноваційних процесів у системі управління освітою на базі впровадження критерію їх ринково-об’єктної доцільності. Управлінська практика показує, що маркетингове управління освітою дозволяє досягати максимального в даних умовах соціального ефекту з оптимальними витратами необхідних ресурсів. Загалом саме визначення освітнього маркетингу як соціального чи соціально орієнтованого дає підстави характеризувати його як інноваційну управлінську парадигму у межах глобального процесу розширення його функцій. Цей феномен пов’язаний передусім з інтеграцією освітнім маркетингом в якості свого змісту культури суспільства і таким чином вихід на ціннісне регулювання розвитку суспільства через ринково орієнтовану освітню діяльність.