Прояви екзистенціалізму у творчості художників закарпатської образотворчої школи 1960-х – 1980-х років (на прикладі творчості В. Микити) - Lupak, T. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Ідея філософії екзистенціалізму про те, що найбільшою свободою людини є свобода від суспільства, лягла в основу українського руху художнього нонконформізму (андеграунду), який зародився у мистецькому житті Радянського Союзу в 1960-х роках. Сутність світобудови екзистенціалісти пізнають інтуїтивно, відкидаючи будь-які наукові докази й дослідження. Художники цього напряму передають реальність через свої внутрішні переживання, «зазирнувши» у потойбіччя. Заторкуються такі актуальні проблеми, як людська свобода, гуманізм, відчуження, самотність, страх перемін, відповідальність перед вибором, критичне ставлення до прогресу і первинного вдосконалення світу речей та людської особистості тощо. Віддзеркалення таких переживань ми знаходимо в роботах багатьох українських митців, проте, особливу увагу акцентуємо на творчості художників закарпатського регіону. На вказаній підставі як ключові увиразнюються такі поняття, як «екзистенція», «буття», «ніщо», «межова ситуація» тощо. Відповідно, у нелегкий для митців час 1960-х – 1980-х вони намагались зобразити на полотнах свої переживання і тривоги. Проте такий прояв жорстко обмежувався з боку влади. Тому зазвичай почуття екзистенціалізму у творчих доробках митців цього часу були прихованими, завуальованими символікою викладу. Часто зображення дійсних переживань, духовних, психоемоційних та ментальних особливостей людини було нонконформним і забороненим з боку влади. Самобутнім майстром сюжетного живопису є учень А. Ерделі та Ф. Манайла – Володимир Микита. Його роботи беззаперечно можна назвати дзеркалом подій регіону та України в цілому. Те, як він делікатно і завуальовано відтворював болісні проблеми рідного краю, визначає його як народного автора. За полотнами художника можна відстежувати події, які відбувалися на Закарпатті, бо саме його картини є ілюстраціями тих подій. В його роботах ми простежуємо висвітлення усіх наведених вище екзистенційних мотивів.