Компенсаторна функція детективних текстів у масовій культурі - Krapivnyk, G. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Філософсько-антропологічний аналіз дозволив підтвердити, що компенсаторна функція є однією з базових функцій формульного детективного тексту в масовій культурі. Вона тісно взаємодіє і має нечітко визначені границі з іншими антропологічними функціями детективного жанру. Структуруючи і впорядковуючи людську свідомість, розважаючи і повчаючи реципієнта, компенсаторна функція позитивно впливає як на адресанта і адресата тексту, так і на сучасне суспільство. В масовій культурі функція, що розглядається, має декілька аспектів, зокрема терапевтичний, розважальний, повчальний та інші. Вона перетворюється на своєрідний механізм регулювання психічного стану людини в умовах всебічного ускладнення процесів життєдіяльності і необхідності регулярного тренування і розрядки психіки (в тому числі за рахунок створення в світі детективного тексту уявних ситуацій, пов’язаних зі злочином, насильством, агресією і їхніми наслідками для всіх задіяних сторін). Разом з тим, компенсаторна функція детективного тексту продовжує й класичні художні традиції, що орієнтовані на раціоналізм і просвітництво, а також сприяє впорядкуванню моральної і правової системи держави в модерний або постмодерний час, тобто виховує морально-правову культуру суспільства.