Погляди на аграрне питання в Російській імперії початку ХХ ст. громадськості дону (на прикладі діяльності В.І. Денисова) - Svyaschenko, Z. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті висвітлено суть аграрних ініціатив дворянства Дону на прикладі діяльності предводителя дворянства Області Війська Донського В.І. Денисова, звертається увага на радикальні зміни розуміння великими землевласниками сутності аграрного питання. Детально проаналізовано бачення причин загострення та вирішення аграрної проблеми за умов революції «Союзом прихильників мирного вирішення аграрного питання», який організувався на Дону восени 1905 р. Союз вважав, що держава селянам негайно повинна дозволити вільний вихід із общини із закріпленням за ними оброблюваного перед цим наділу у приватну власність та правом його продажу. Зроблено аналіз поглядів предводителя дворянства Області Війська Донського В. Денисова, на думку якого аграрна реформа повинна спрямовуватися на перехід селян від общинного до подвірного господарювання на засадах селянської приватної власності на землю, збільшення розмірів селянського землеволодіння за рахунок купівлі ними додаткових угідь або їхнього переселення, інтенсифікацію індивідуального селянського господарства. Зроблено загальний висновок про те, що погляди В.І. Денисова та інших поміщиків відображають загальні настрої та позицію великих землевласників щодо аграрної проблеми. Їхній аналіз засвідчує факт серйозної еволюції переконань представників великого землеволодіння. Будучи патріотами своєї держави, вони пропонували цілком реальні кроки з вирішення не лише аграрної проблеми, а загалом покращення добробуту населення країни, підвищення ефективності її економіки, правової рівності різних верств російського імперського соціуму тощо. Представники великого землеволодіння з різних регіонів країни були одностайні у тому, що припинити розгортання революційної стихії в країні можливо лише за однієї умови – вирішення аграрного питання.