Концептуалізація категорії космічний простір у сучасній геополітичній науці - Herman, Y. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Аналізується категорія «простір» на предмет з’ясування її нових концептуальних рамок, виходячи з урахування сучасних глобальних процесів, вплив яких нині поширюється далеко за межі земного географічного середовища. Вказується, що науково-технічний прогрес невпинно модифікує сам формат класичної геополітики, пропонуючи нові інструменти отримання контролю над зонами, сприятливими для освоєння. Показано розширення меж просторового сектора, як вмістилища геополітичних ресурсів, до кордонів навколоземного космічного середовища. Однією з ключових причин розширення території просторових відносин є обмеженість, чи навіть вичерпність земних ресурсів, на основі яких, серед іншого, формується показник геополітичної могутності конкретного геополітичного гравця. Звертається увага на практично безмежні та невичерпні запаси потенціальних ресурсів навколоземного космічного середовища. Підкреслюється комунікаційний та транспортний потенціал космічних маршрутів, який є перспективним для реалізації успішних космічних комерційних та інших проектів. Основними акторами, які безумовно зацікавлені в отриманні інструментів утвердження свого глобального статусу за рахунок контролю космічного простору названі національні держави і транснаціональні корпорації. З’ясовані базові характеристики космічного простору та ймовірний характер просторових відносин ключових геополітичних гравців.