Концепція соціального конструювання реальності П. Бергера і Т. Лукмана як інтерпретаційна схема дослідження іміджу міста - Borodina, D. L. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Статтю присвячено дослідженню феномена іміджу міста з точки зору конструктивістської парадигми в соціології, а саме – концепції соціального конструювання реальності П. Бергера і Т. Лукмана. Розглядається ситуація нівелювання соціологічної теорії при розробці концептуальної моделі феномена іміджу міста, через що вивчення даного феномена зводиться переважно до економічної теорії, і імідж міста трактується односторонньо, зокрема з позиції маркетингових комунікацій. Необхідність теоретичного зсуву вивчення іміджу міста у бік саме соціологічної теорії пояснюється змінами у специфіці актуальної соціокультурної ситуації: зміна характеру суспільних відносин, виникнення «суспільства споживання», значне підвищення ролі інформації і комунікації в усіх суспільних процесах і явищах. Концепція соціального конструювання реальності дозволяє розглянути імідж міста у його зв’язку з повсякденними комунікаційними процесами, що тривають у місті, і результатом яких він є, а також дослідити специфіку конструювання цього феномена за допомогою поетапних процесів конструювання реальності і її елементів загалом (хабітуалізації, типізації, інституціоналізації та легітимації), які в результаті визначатимуть імідж міста як знаково-символічний конструкт.