Соціокультурний контекст акмеологічного аналізу професійної діяльності юриста - Pogribna, V. L.; Pidkurkova, I. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті через операціоналізацію ключових категорій акмеологічного аналізу професійної діяльності доводиться, що професійне «акме» юриста – це стан, який означає вищий для нього рівень професійного розвитку й соціальної затребуваності, бо є наслідком максимальної реалізованості особистісного і професійного потенціалу на конкретному етапі життя. Відзначається, що показники ефективності діяльності, спілкування й особистості правника можуть розглядатися як критерії професійних «акме». Наводяться результативні та процесуальні показники ефективності професійної діяльності юриста. Запропоновано показники діагностики зрілої особистості правника. Зазначається, що важливою умовою становлення професійного «акме» юриста є формування дисциплінованості як професійно важливої якості, що відбувається під час професійної підготовки у ВНЗ.