Толерантність – цінність у глобалізованому світі - Malakhova, O. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Становище толерантності в сьогоденні є основною проблемою, яка розглядається в статті. Розглянуто питання стосовно ролі толерантності для суспільства, зокрема проаналізовано її значення в період глобалізації. Глобалізація посилює міжнаціональні та міжособистісні зв’язки, в результаті чого зростає небезпека ворожнечі та відторгнення. Так, у процесі міжкультурної комунікації постає гостра необхідність у порозумінні. Процес глобалізації вимагає від різних культур шукати інструменти взаємодії, йти на компроміси. Таким чином, для осягнення іншої культури необхідно подолати стереотипи і стати толерантним. Однією з рис даного часу є нав’язування західної моделі розвитку всім культурам без урахування їх самобутності. Сьогодні глобалізація часто асоціюється з вестернізацією. Вестернізація – переорієнтація суспільств чи культур на країни Заходу, запозичення їх культурних елементів. В результаті введення чужорідних елементів постає загроза виникнення конфліктних ситуацій. Тому толерантність стає основою в умовах зіткнення культур. Проаналізовано толерантність як засіб успішної культурної інтеграції. Сьогодні суспільству потрібні нові прийоми комунікації, в основі яких лежить шанобливе ставлення до чужої традиції. Толерантність – повага і визнання рівності, відмова від домінування і насильства. Доведено, що в сучасних умовах толерантність є умовою гармонійних стосунків представників різних культур. Особливої актуальності тема толерантності здобуває в умовах створення єдиного культурного простору. В результаті культурної уніфікації виникає загроза втрати власних культурних особливостей. В таких умовах посилюється прагнення національних культур до збереження власної самобутності. Отже, толерантність забезпечує терпиме ставлення до різноманіття. Кожна історична епоха створює власні форми толерантності, які відображають закріплені в суспільній свідомості уявлення про межі терпимого та неприйнятного у даний час, у даній культурі. У статті розкриваються особливості толерантності як соціокультурної цінності сучасного суспільства. Толерантність усвідомлюється як значуща цінність суспільства, яка лежить в основі взаєморозуміння між людьми, що належать до різних культур, національностей і віросповідань. Толерантність як цінність передбачає сприйняття культурних відмінностей.