Дискурс Юргена Габермаса: метафізика після Канта - Shyshkin, D. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Мета статті полягає в тому, щоб здійснити експлікацію одного з підрозділів роботи Юргена Габермаса «Постметафізичне мислення», який має назву «Метафізика після Канта». Ця робота німецького філософа є знаковою для позначення місця метафізики, завдань метафізики та відмінностей у становищі метафізики за Канта та після нього. Виокремлені деякі тези демонструють, як дискурс Габермаса доводить захисні положення посткантівської метафізики, що нехтує істину. Стаття спрямована на легітимацію поняття постметафізичне мислення у філософському дискурсі. Також мова йде і про наданий сценарій подолання Габермасом інтелектуальної кризи через парадигму взаєморозуміння. Питання, які ставить для себе Габермас, мають велику історію, наприклад «Що таке метафізика?», але кожен раз вони набувають свою окрему, і мабуть, унікальну, відповідь, на що і звертає увагу німецький філософ – кожному поколінню семантичний потенціал має розкриватися знову [1, c 17]. Дана стаття є певним експериментом через те, що автор намагався йти лише за текстом однієї роботи, тим самим ігноруючи інші найбільш відомі роботи Юргена Габермаса.