Інтеграційні та дезінтеграційні процеси етнічних спільнот у глобалізованому світі: виклики та тенденції - Paronikian, A. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті досліджуються виклики та тенденції у сфері інтеграційних та дезінтеграційних процесів етнічних спільнот у глобалізованому світі. Встановлено, що етнічна дезінтеграція стає неминучим наслідком етнічної інтеграції, а її інтенсивність залежить від того, якими саме методами здійснювалася інтеграція: добровільними чи примусовими. Важливим є той факт, що в епоху глобалізації процеси інтеграції та дезінтеграції етнічних спільнот, які закладені в саму сутність етнічності, суттєво підсилюються. З’ясовано, що входження до культурного поля етнічних спільнот інших етносуб’єктів порушує сталий етнічний баланс, сприяє виникненню явища «відторгнення іншого», призводить до етноконфліктів і, як наслідок, загрози дезінтеграції етнічних спільнот. Дезінтеграція найчастіше приводить до ослаб- лення взаємозв’язків і взаємодій між складовими частинами раніше цілісної системи у багатоетнічному суспільстві. Однак автор приходить до висновку, що процес дезінтеграції не можна розглядати як однозначно негативний, адже, з одного боку, він сприяє ослабленню та занепаду; а іноді й поділу багатоетнічних держав, але з іншого боку, – народженню нових, відродженню старих національних держав, що особливо актуально в умовах трансформації світового суспільства у напрямку до постіндустріальної та у подальшому інформаційної епохи. В цілому ж інтеграція і дезінтеграція змінюють одна одну залежно від глобальних процесів та їх трансформацій. Тому в епоху глобалізаційних викликів важливим є ефективне управління даними процесами для запобігання їх негативних наслідків.