Самоорганізаційна взаємодія як чинник виживання фанатських груп - Baranova, S. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У сучасній Україні представники суспільного руху футбольних фанатів продемонстрували свою спроможність до швидкої та ефективної самоорганізації, виступивши в якості потужних акторів суспільних перетворень. В даній статті самоорганізаційна взаємодія позиціонується як чинник виживання груп футбольних фанатів. Для таких груп самоорганізаційні та саморегуляційні процеси стають невід’ємною складовою їх функціонування та виживання. Особливо це питання є актуальним для фанатських груп та організацій в умовах ліквідації футбольного клубу, коли їх подальше існування підтверджується наявністю візуальних маркерів у соціальному просторі міста на противагу згасанню проявів культури активного футбольного фанатіння. На початку автор розглядає типи виживання соціальних груп, запропонованих Е.Берном, та співвідносить їх з футбольними фанатами. Наступним кроком автор звертається до Парсонівського розуміння виживання системи, смертності групи та механізмів виживання групи. Також у даному дослідженні проблема виживання соціальних груп згадана в межах синергетики. Виживання груп футбольних фанатів представляється як результат подолання внутрішньої ентропії. Крім цього, наприкінці статті проаналізована реалізація ціннісних засад існування груп самоорганізованих футбольних фанатів, їх функції для групи та окремих її членів. Саме в такий спосіб визначається роль самоорганізації як чинника виживання груп футбольних фанатів.