Плани Російської Федерації по розміщенню ядерної зброї в Криму: можливі наслідки для України та європейської безпеки - Vonsovych, O. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Стаття присвячена дослідженню можливих наслідків для України та європейської безпеки в разі розміщення Російською Федерацією ядерної зброї в Криму. Визначено, що в сучасних умовах конфронтації між Україною та Росією такого роду дії можуть ще більше ускладнити процес врегулювання ситуації на сході нашої держави і поставити під загрозу запровадження мирних ініціатив щодо відновлення конструктивного діалогу. З’ясовано, що приховування або небажання розголошувати справжні наміри Росії створює навколо кордонів України осередок невизначеності і небезпеки. Це напряму загрожує національній безпеці нашої держави і змушує продовжувати використовувати силовий чинник у відносинах з Російською Федерацією. Доведено, що Україні потрібно більший акцент робити на власній національній ідентичності та можливостях з метою доведення її самостійності щодо вирішення такого роду питань. Обґрунтовано тезу про те, що європейському співтовариству необхідно вже зараз вживати необхідних заходів для недопущення розвитку планів Російської Федерації щодо розміщення ядерної зброї в Криму. Це дасть можливість уникнути непорозумінь і створить підґрунтя для недопущення дестабілізації системи європейської безпеки.