Політична мобільність та політична мобілізація у контексті концепції «виклику-відповіді» А. Тойнбі - Bezruk, O. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Розглянуто проблематику політичної мобільності та політичної мобілізації у контексті концепції «виклику – відповіді» А. Тойнбі та їхнього впливу на політичний процес. Зазначено, що складна і небезпечна ситуація в глобальному світі, потребує зосередження уваги політичних еліт на процесах мобільності та мобілізації. Визначено поняття «політичної мобільності», як складової політичного процесу. Представлено три «мега-виклики» сучасності, які створюють загрози існуванню сучасного світового порядку. Запропоновано типологію сучасних форм мобільностей. Проаналізовано наукові підходи щодо розкриття політичного змісту концепту «мобілізація», як форми «відповіді» на сучасні загрози стабільності політичних систем. Охарактеризовано деякі типи мобілізаційного процесу та особливості зв’язку із політичною активністю. Розглянуто засоби мобілізації соціальної спільноти та ознаки зв’язку цього процесу із масовою поведінкою. Зазначено, що мобілізація антагоністичних угруповань прискорюється в умовах сегментованого суспільства й легше блокується, ускладнюється в інтегрованих суспільствах. Констатовано, що політична мобільність та політична мобілізація є вагомими чинниками впливу на політичний процес у цілому та в системі «виклик-відповідь».