Матриця організації всесвіту: логіко – математичні аспекти - Reshetnichenko, A. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Світоглядний хаос, криза цінностей, ідеалів, безвідповідальність влади і методологічний редукціонізм буквально штовхають суспільство у прірву страшних і непередбачуваних загроз. Актуальність матричного підходу обумовлена необхідністю розробки системи засобів випереджаючого відображення об’єктивних законів розвитку буття та уніфікацією засобів пізнання і управління процесами розвитку суспільства. Історично орієнтоване на пізнання закономірностей шляхом певної розстановки чисел, поняття «матриця» проходить крізь усі попередні епохи пізнання починаючи з протосоціуму. Збагативши предметну сферу здобутками цивілізації, матриця, - як форма детермінації процесів історичного розвитку - склала основи якісно нової «мультимодальної» логіки, яка, на жаль, і досі ще не змінила застарілі канони формалізованої постфактумної логіки та схожої  з нею математики. Запропонований у статті підхід дозволяє гармонізувати між собою раціональні і чуттєві, природничі, технічні і гуманітарні засоби пізнання на основі властивих матриці механізмів уніфікації моністичних, біфуркаційних, тризначних, тетраксичних, 5, 10 та n значних зв’язків і закономірностей розвитку буття. Розроблені у статті матричні моделі організації форм руху матерії, рівнів організації буття у загальній картині світу, а також системи управління соціальними процесами усебічно сприятимуть прогресивному розвитку цивілізації.