Феноменологічні засади сучасної методології дослідження соціальної реальності - Kravtsov, Y. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Стаття присвячена дослідженню феномена соціальної реальності, що, безумовно, має певну історико-філософську значимість та водночас є дуже складною, тому що в центрі уваги автора – пошуки нових контекстів соціальної реальності у сучасному науковому дискурсі, що  є надзвичайно важливим з огляду на ті складні процеси, що відбуваються сьогодні у науці та суспільстві. З поступовим збільшенням масиву посткласичних соціальних досліджень стає все більш очевидною різниця між підходами, які використовують дослідники, що працюють на базі класичної парадигми (вони сьогодні, безумовно, знаходяться в більшості), і підходами, заснованими на посткласичній методології. Освоєння техніки роботи з посткласичним інструментарієм вимагає значних зусиль, оскільки  освіта, як правило, будується на класичних канонах. Автор розвиває думку про те, що комунікативна модель суспільної реальності припускає можливість аутентичного опису інформаційного суспільства, доведено взаємозв`язок дискурсивної моделі комунікації і проблеми суспільних симулякрів зі специфікою моделювання віртуальних форм суспільних взаємодій в інформаційному суспільстві.