Сторінки життя та діяльності В. Антоновича - Stupak, F. Y. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті здійснено спробу відтворити об’єктивний історичний портрет відомого громадсько-політичного діяча та історика, медика за освітою В. Антоновича. Здійснена спроба доповнити історичний портрет вченого-історика, яка підсилюється особливістю його життєвого шляху: спочатку лікар, потім – учений-історик, громадський діяч. Цим самим автори намагалися зробити внесок у важливий напрям наукових досліджень – обґрунтування і системне висвітлення ролі освіченої верстви у соціально-політичних і культурних процесах. Учений створив київську школу істориків, яка підготувала основу для розвитку сучасної української історичної науки. Школа створена із учнів і послідовників В. Антоновича і до неї належало чимало відомих істориків. Творчий доробок представників школи став неоціненним внеском у вітчизняну історіографію. У статті підкреслено особливі людські риси характеру вченого, показано факти його доброчинної діяльності. Автори приділили увагу такому етапу життєвого шляху вченого, як навчання у вищому медичному навчальному закладі і певному періоду практичної лікарської діяльності. У роботі зазначено, що хоча медицина й не стала професією В. Антоновича, однак медична освіта для його подальшої наукової роботи мала важливе значення. Вивчення природничих наук позначилося на методах наукових досліджень, визначило окремі аспекти методологічного підходу до розуміння історії. Пізнавальне значення має приділення уваги Київському університету того часу.