Субкультура населення українського Приазов’я в контексті європейських і загальноукраїнських процесів - Slyuschynskyy, B. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У представленій статті автором аналізує субкультуру населення українського Приазов’я в контексті європейських і загальноукраїнських процесів, яка склалася на сьогодні. Пошук свого місця у такому різноманітному глобалізаційному світі у нашій державі дещо затягнувся і сьогодні відбуваються дуже бурхливі і непрості процеси, які не можуть не відбитися на субкультурі населення, особливо такого складного регіону, яким є українське Приазов’я. Історія заселення регіону, його етнонаціональний склад, політичні, економічні та соціальні чинники не могли не вплинути на специфіку регіону. У результаті цього в регіоні виникли окремі субкультури, що відповідають не тільки соціальній чи демографічній належності, але мають ознаки належності до відповідного етносу чи національності. Це створює своєрідний і специфічний спосіб диференціації культури, в якій разом з основною класичною тенденцією існують своєрідні етнонаціональні утворення. Слід відзначити також вплив євроінтеграційних та глобалізаційних процесів, адже сучасний глобалізаційний розвиток вплинув на всі сфери людського життя. Цьому сприяли нові технології, які відбилися як на відносинах у малих і великих соціальних групах, так і на «модернізації» субкультур. Сьогодні, завдяки новим видам комунікації, таким як телебачення, мобільний зв’язок і мережа Інтернет, глобалізаційні процеси торкнулись абсолютно всіх сторін людського життя, у тому числі культури, створивши глобалізаційну культуру, яка не могла не вплинути на етнокультуру, а значить і на існування сучасних субкультур у тому числі і в українському Приазов’ї.