Підтримання соціальних контактів як соціокультурний прояв соціального залучення старшої вікової групи в Україні - Gryshyna, T. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Стаття присвячена аналізу підтримання соціальних контактів старшої вікової групи, що досліджується в контексті соціального залучення групи до основного потоку суспільного життя. Сучасна соціологічна наука вивчає соціальне залучення як багатомірний процес, що передбачає множинність проявів – громадсько-політичні, економічні та соціокультурні. До соціокультурних проявів соціального залучення належать прояви соціально-дозвіллєвої участі та прояви підтримання соціальних контактів. Досвід попередніх досліджень доводить, що соціальні контакти є джерелом як моральної, так і матеріальної підтримки. Регулярне спілкування через приєднання до ширших соціальних мереж здатне вберегти від соціального відторгнення. У статті представлені результати комплексного соціологічного дослідження – була застосована комбінація кількісної (аналіз даних Європейського соціального дослідження, ESS, 4 хвиля, 2010/11 рр.) та якісної методології (авторське дослідження, здійснене методом глибинного інтерв’ю в м. Києві). Емпіричний об’єкт дослідження – вікова група осіб 60 років та старше років. Емпіричний аналіз підтримання соціальних контактів враховує як обсяг (частота контактів), так і якість соціальних контактів (наявність можливостей для отримання матеріальної допомоги та моральної підтримки), що підтримуються старшою віковою групою. Результати дослідження продемонстрували, що численні соціальні контакти старшої вікової групи виступають більшою мірою ресурсом моральної підтримки, однак слабо конвертуються в ресурси матеріальної підтримки в українському суспільстві.