Розв’язання мовного питання сучасної України за умови «російського чинника» - Krasnoseletskiy, D. P. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті висвітлено дослідження мовного питання в Україні на сучасному етапі за умови «російського чинника». З перших років незалежності українську мову проголошено державною з відповідним нормативно-правовим підґрунтям. Проте, вимоги чиного законодавства нерідко нехтувалися. Місцеві органи влади у східних та південних регіонах пустили мовні процеси на самоплив, що призвело до поглиблення мовного, а за ним і політичного «розколу» в Україні. Ситуація загострилася втручанням у справу політичної еліти Росії, зацікавленої у ліквідації суверенітету колишньої «бранки». В умовах антитерористичної операції вкрай важливо знайти консенсусне рішення у мовному питанні, спробу чого й запропоновано у статті. Для цього проаналізовано соціологічні та політологічні дослідження, позиції політиків, юристів, істориків, лінгвістів. Констатовано, що українська мова має залишатися єдиною державною мовою. Збереження цілісності України можливе лише за такої умови. До того ж у такому разі можлива консолідація українського суспільства, яке в силу інформаційного протистояння між Росією та Україною опинилося на межі соціального«розколу». Від цього залежать склад і чисельність населення нашої держави.