Іміджева політика Росії: інституційний та технологічний виміри - Shirochenko, T. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті розглядаються основні державні інститути, що несуть відповідальність за формування іміджу Росії, дається оцінка їх діяльності та ефективності впроваджуваних ними заходів. Аналізуються найголовніші нормативні документи, що регламентують діяльність державних інститутів у напрямі формування образу країни. Розглянуті найбільш впливові медіа-інститути, що чинять безпосередній вплив на те, яким буде імідж РФ у сприй-нятті міжнародної спільноти. Аналізується діяльність найбільш впливових в Росії Інтернет-ресурсів, телеканалів, інформаційних агентств, радіо. Розглянуті основні технології і методи, які використовуються для формування позитивного іміджу РФ. Проаналізована діяльність міжнародних форумів, створених під егідою Росії, і їх вплив на сприйняття Росії в світі. Наводиться перелік і опис найяскравіших російських закордонних культурних проектів, що впроваджуються в багатьох країнах. Описується діяльність найвпливовіших російських фондів, метою діяльності яких є відновлення інтересу до російської культури за кордоном. Значна увага приділяється методам впливу на суспільну думку і формування іміджу Росії в контексті останніх подій, а саме – російської агресії в Україні.